Visste du at de hoftesmerter oppleves som lyskesmerter? I motsetning til hva de fleste tror så ligger ikke hofteleddet på utsiden av låret, men langt innover mot midtlinjen. Den består av et kuleledd mellom lårbeinet (femur) og bekkenbeinet (ilium). Som oftest vil smerter i dette området være forårsaket av overbelastning av muskler eller leddbånd. Det kan være referert smerte fra andre strukturer som korsryggen eller bekkenledd og av og til kan selve hofteleddet være problemet.
Så hvordan skal man vite forskjellen? Både fysioterapeuter og kiropraktorer har lang utdannelse og erfaring i hvordan man skal skille mellom de to. Først må vi få en utfyllende historie (anamnese) fra deg som pasient for å kunne få all informasjon om hvordan og hvor lenge smertene har vært plagsomme for deg. Deretter vil vi utføre en rekke tester for å utelukke andre faktorer.
Når burde jeg oppsøke hjelp?
I enkelte situasjoner er det best å IKKE bruke 'vent-og-se' metoden. I følgende sitasjoner oppfordrer vi deg til å oppsøke helsehjelp:
Om du har har vært utsatt for traume (blitt påkjørt, falt fra en høyde, truffet noe når du har landet eller fått en større vridning av leddet).
Om du opplever brennende smerte
Om du har plutselig vondt i én testikkel i mer enn en time.
Om du opplever hevelse og smerte i testiklene
Om du har blod i urinen.
I disse tilfellene er det viktig at du oppsøker hjelp raskt. Det kan være snakk om brudd, komplikasjoner ved lyskebrokk, betennelse eller vridning av testiklene eller nyrebekkenbetennelse.
Andre årsaker til smertene
Heldigvis inntreffer ikke situasjonene nevnt over så ofte. I de aller fleste tilfellene vil det være snakk om en plage som oppstår i muskel-/skjelettsystemet og vil kunne utredes og behandles i ro og mak. Men når er det greit å få det sjekket? Dersom du opplever at smertene ikke går over av seg selv eller blir lettere av selvhjelp etter 3-5 dager er det på tide å oppsøke profesjonell hjelp. Det er som med alt annet, jo fortere du tar tak i det, jo kjappere kan vi løse det.
Årsaker til lyskesmertene kan da være:
Strekk eller overbelastning av hofteleddsbøyer/psoas (idrettsutøvere eller de som øker belastningen for raskt)
Stressfraktur (kondisjonsidretter)
Artrose i hofteleddet (særlig de over 60)
Bekkenløsning (gravide - selvsagt)
Labrumskader (ved klikking, låsning eller vanskeligheter med å gå ned på huk)
Gjennom en grunding gjennomgang av anamnese og vel utvalgte tester, vil en fysio/kiropraktor kunne komme fram til en diagnose om hva som feiler deg. Dersom du skulle trenge videre utredning vil en kiropraktor kunne henvise deg videre til det, men dette er heldigvis svært sjelden at vi trenger. Som oftest er det en blanding av fysikalske behandlingsteknikker (massasje, tøying, manipulasjon og tørrnåling) i kombinasjon med veiledning og opptrening som vil gjøre susen.
Trenger jeg MR?
I utgangspunktet er det unødvendig å bruke bildediagnostikk. Vi bruker det hovedsakelig i tilfeller hvor vi ønsker å støtte opp under funn på patologi eller sykdom som trenger videre oppfølging eller annen behandling. Det er nemlig slik at MR er ofte litt for god til å finne feil. Det er veldig vanlig at bilder kan vise diverse slitasje forandringer og småskader som ikke er relevante for den plagen du opplever idag.
"Treat the patient, not the x-ray'' - James M. Hunter
Men dersom det skulle være nødvendig med bilder, så kan en kiropraktor henvise videre til både det og spesialistutredning, uten at det er nødvendig å ta kontakt med fastlegen.
Hva kan jeg gjøre selv?
Når det er konstatert at det kun er en muskel-/skjelettplage vi har å gjøre med, er det ofte mye du selv kan gjøre... og BØR gjøre for å få fortgang på tilhelingen. I samråd med din behandler, vil du få veiledning i hvilke aktiviteter du bør gjøre mer, eller mindre av i en periode. Kombinasjonen av passiv behandling og egeninnsats er avgjørende for å få en så rask vei som mulig tilbake til aktivitetene du savner å gjøre i hverdagen. Det er vist veldig god effekt av spesifikke øvelser for å resette balansen mellom muskelgruppene i sete og lår samt styrke kjerne og bekkenbunn.
I de tilfellene hvor plagene er lett å definere og forstå så er det endel ting du kan gjøre på egenhånd før du evt tar kontakt for videre hjelp:
Bruk is på skadestedet om du vet at du har overbelastet muskelen/leddet. 10-15min av gangen. Frosne erter fungerer kjempebra.
Lett bevegelse av området. Hold det igang uten å legge for stor belastning på det.
Ungå jogging og hopp, men gå gjerne lette turer.
Sykling kan være greit, men unngå å bruke sykkelsko hvor du drar foten opp.
Hvil godt innimellom. Legg en pute under eller mellom knær for å unngå at låret roteres inn og 'klemmer' på lysken.
Husk at du ikke behøver å gå rundt å ha det vondt!
Våre behandlere har kunnskap og erfaring som kan hjelpe deg når det står på som verst. Vi samarbeider på tvers av faglige retninger for å kunne gi deg den beste behandlingen.
Comments