top of page

Albue og håndledd

Pressure Points_edited.png

Smerter i armen kan komme fra senebetennelser og leddlåsninger i selve armen, eller være strålesmerter fra nakken. Å finne årsaken til smertene er viktig for å raskt komme gang med riktig behandling. Våre behandlere har lang erfaring og kort ventetid.

Tennisalbue

Smerter i armene kan oppstå lokalt fra sener og ledd i selve armen, som f.eks tennisalbue eller karpal tunell syndrom. Men, svært ofte ser vi at de er et resultat av strålesmerter fra nakken. Dersom det ikke er noe feil på nervebanen, er årsaken til smertene mer lokale og er knyttet til betennelse i sener rundt skulder, albue og håndledd eller feilstillinger på ledd. Det skal ofte ikke mer til en liten endring i leddstilling til for at det kan bli ubehagelig. Heldigvis er dette også lett å fikse. Senebetennelser kan ta noe lengre tid og er avhengig av endringer i belastninger i hverdagen.

 

 

Strålesmerter fra nakken

Nervene som forskyner armen har en lang bane fra nakken helt ned til fingrene. Langs denne banen skal den gjennom flere tuneller eller 'flaskehalser' der det er større sjanse for at det kan bli utsatt for trykk- eller kjemisk belsatning i form av inflammasjon. Ved utløp fra nakken kan det bli 'klemt' av prolaps eller artrosetilstander i leddene. Gjennom skulder og albue kan det passere områder med senebetennelse eller stram muskulatur.

Symptomene på strålesmerter utarter seg som iling, kribling, elektriske støt eller smerter i albue eller hånd. Disse er relativt konstante og stort sett uavhengig av bevegelser. Det er vanskelig å finne stillinger som avlaster, men å hvile hånden på hodet er ofte  bedre da dette slakker både muskler og selve nerven.

Behandling:

Din terapuet vil ta en grundig sykehistorie for å kartlegge hvilke symptomer du har og gjøre en del muskulære og nevrologiske tester for å lokalisere problemet. Dersom det er nødvendig vil en av våre kiropraktorer sende på bildediagnostikk. Fysikalske tenkikker som massasje, leddmanipulasjon, øvelser og råd om tiltak du kan gjøre selv har vist seg å ha god effekt på tilstander som forårsaker stråling til armen.

Tennisalbue/golfalbue

Tennisablue er senebetennelse på utsiden av albuen, mens golfalbue er på innsiden. Tennisalbue er også kjent som musearm. Senebetennelser er den mest vanlige formen for overbelastningsskader vi ser i armen og er gjerne et resultat av repeterende belastning over tid. Typisk: mye bruk av mus/PC, idretter med mye gjentakende armbevegelser (tennis, golf,  eller håndverksarbeid (skrujern eller drill).

 

Symptomene oppleves som skarpe smerter ved berøring og spesifikke bevegelser. Ofte kan muskulaturen virke stiv og man kan av og til merke nummenhet eller prikking ut i underarm og hånd.

 

Behandling: 

For å finne underliggende årsak til smertene vil terapeuten din ta en grundig sykehistorie samt undersøke både nakke, brystrygg og arm nøye. Fysikalske teknikker har god effekt på symptomene. Nyere forskning har faktisk vist at de som plages av tennisalbue ofte opplever en bedring av symptomene bare etter manipulasjon av ledd i nakken og/eller brystrygg. I tillegg vil massasje, tøying og tørrnåling av området i armen bidra til avspenning i musklene og reduksjon av smertene. Prognosene på disse plagene er gode: 50-70% blir fort bedre. Men, behandling har mye bedre og raskere effekt på akutte plager enn kroniske. Derfor er det viktig å ta tak i problemene tidlig.

Kortisonsprøyter er ikke lengre anbefalt pga de negative effektene det har på sener og leddbånd. Forskning har vist at disse strukturene svekkes og blir mer utsatt for nye overbelastninger ved gjentatt bruk.

 

Trening har derimot blitt vist til å ha meget god effekt på symptomreduksjon og forebygging mot nye episoder. Den gyllne regelen er derfor:

Bruk armen, unngå bevegelsene som trigger smertene og få behandling tidlig

Karpal tunell

På innsiden av håndleddet finnes det en tykk og stram sene som går på tvers og skaper et lite hulrom eller 'tunnell mellom seg og knoklene under. Gjennom denne tunellen går det sener, blodårer og nerver som forsyner og beveger hånd og fingre. Dersom denne tunellen blir trangere pga overbelastning av senen, artrose i håndleddet eller væskeansamling, kan særlig nerven som passerer her blir klemt. Dette fører til nummenhet, prikking og muligens svakhet i hånden.

Denne plagen er heldigvis relativt sjelden. Det påvirker mest de over 50 og gjerne kvinner mer enn menn. Risikofaktorer inkluderer:

  • Yrker med mye håndleddsbelastning (servitør, frisør, skribent, bygningsarbeidere)

  • Graviditet (økt vann i kroppen)

  • Diabetes

  • Stoffskifteproblemer

  • Tidligere håndleddsskader og brudd

Behandling:

Diagnosen karpal tunell syndrom er lett for terapeuten din å stille gjennom spesifikke ortopediske tester av håndledd, nakke, osv. Behandlingen blir deretter fokusert på å skape mer plass i denne håndleddstunellen, samt avlaste nerven på evt andre plasser den blir påvirket i arm eller nakke. I tillegg vil du få tips og råd om hva du selv kan gjøre for å avlaste og forebygge.

Kortisonsprøyte er ikke lengre anbefalt her heller grunnet de mange bivirkninger den gir, samt faren for nye episoder. Denne typen behandling tar bare utgangspunkt i symptombehandling, men tar ikke tak i de underliggende årsakene. Dersom konservative teknikker ikke skulle være nok til å få bukt med problemet, har kiropraktoren mulighet til å henvise videre til bildediagnostikk eller ortopedisk vurdering om nødvendig.

Karpal tunel
bottom of page