top of page

Bekken, hofte og lysk

Image by Huha Inc.

Visste du at hoftesmerter oppleves som lyskesmerter?

Våre terapeuter har lang erfaring og kort ventetid.

Bekkensmerter:

Bekkenet består av tre bein: de to hoftekammene og korsbeinet (sacrum) i mellom. Det finnes til sammen tre ledd mellom disse knoklene: De to mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddene, eller iliosakralleddene. Disse kjenner vi igjen som 'smilehullene' på hver side av ryggen. Det tredje leddet i bekkenringen er symfysen som ligger midt foran.

 

Bekkenet kan både ha for mye, eller for lite bevegelse. Uavhengig av mekanisme kan man oppleve smerte lokalt rundt bekkenleddene eller symfysen. Det vanligste er bekkenleddsmerter som kjennes litt ut til siden av korsryggen og kan stråle nedover langs sete og utside lår. Til forskjell vil korsryggsmerter oppleves mer sentralt i nedre rygg. Både kvinner og menn i alle aldre kan få smerter i bekkenleddet. Feilbelastning over lengre tid eller akutte skader som fallulykker kan være noen av årsakene til dette. Smerter i bekkenleddet forverres ofte ved gange eller stillestående posisjon over tid, mens det ofte lindrer å gå seg en tur - særlig på mykt underlag.


 

Hoftesmerter:​​

Her må man skille mellom smerter på utside av hoften eller i lysken (brettekanten mellom lår og mage). Smerter på utsiden av hoften vil sannsynlig dreie seg om betennelse i festene til setemusklene eller i slimposene som sørger for at disse glir over knoklene (bursitt). Ellers kan de være resultat av fallskade.

Ved smerter i lysken kan det være hofteleddet som er problemet. Her kan det oppleves strålesmerter nedover framsiden og innsiden av låret. Samtidig er det mange strukturer som passerer dette området, så det må gjøres en grundig undersøkelse for å  avsløre om problemet sitter i ledd, sene, muskel eller annet bløtvev (det myke inni bekkenet).

 

Årsaken til hoftesmerter er sammensatte og alle leddene rundt må vurderes. Feilfunksjon i leddene i korsrygg og bekken kan bidra til økt slitasje i hoftene samtidig som at disse leddene kan i seg selv stråle til hofte/lyske.

 

Hofteartrose skjer ved omfattende slitasje av brusken i hofteleddet. Dermed forsvinner dempingen i leddet. Kroppen reagerer da med å forsterke området med bendannelse (forkalkning). Denne forkalkningen er ikke smertefult i seg selv og kan oppdages ved tilfeldighet på bilder.

 

Artrose oppstår for det mest hos de over 45 og overvekt er en av de største risikofaktorene. Ved yngre tilfeller ser vi at de ofte tidligere har vært utsatt for fysisk traume eller drevet idrett med hard belastning på hoftene (løping, dans, alpint, mm).  Symptomene dreier seg om smerter, stivhet og nedsatt bevegelighet i områdene rundt hofte, sete og lyske. Plagene er ofte verst på morgenen eller i starten og slutten av en aktivitet. Noen opplever også hvilesmerter. 

I følge nasjonale og internasjonale retningslinjer bør alle personer med symptomer og funn på artrose i hofte og/eller kne få tilbud om en grunnbehandling bestående av informasjon, trening og råd om vektreduksjon.

 

Forskning har vist at trening er den behandlingen som har best effekt for de fleste personer med både små og store problemer på grunn av artrose. Det er vist at trening reduserer smerte, bedrer fysisk funksjon og letter aktiviteter i hverdagen. En fysisk aktiv livsstil har dessuten mange andre positive effekter. 

Vår terapeuter har lang erfaring med å tilpasse behandlingen og treningsopplegget til dine behov. Målet er å få deg tilbake til hverdagsaktivitetene som er viktige for deg.

 

Lyskesmerter:

Smerter i lysken kan ha ulike årsaker. Som nevnt over, kan det ha sammenheng med hofteproblematikk, men det kan også ha andre opphav. En kjent synder er hofteleddsbøyeren (Iliopsoas). Den består av 3 sammenflettede muskler og passerer fra ryggraden, gjennom nedre buken og fram til innside lår. Mange av oss er både for svake og for korte i denne muskelgruppen og kan lett få strekk eller overbelastning her. Idretter med mye spark, spurt og vendinger er utsatt for lyskestrekk.

Lyskebrokk er et annet kjent problem i dette området. Dette mistenkes om man kjenner en kul i lysken. Kulen kan bli større når du hoster, bøyer deg, løfter noe eller trykker når du er på toalettet. Når du sitter eller legger deg ned, kan den forsvinne. Du kan også oppleve smerter eller ubehag fra lysken, spesielt når du bøyer deg eller løfter noe. Noen klarer å dytte brokket inn, men det kommer vanligvis ut igjen. Når et brokk ikke kan dyttes inn igjen øker faren for komplikasjoner, og du bør oppsøke lege.

 

Smerter i lysken kan variere fra svake og diffuse til svært intense. Noen ganger er de avgrensende og lokale andre ganger sammenfaller de med rygg-, bekken- og/eller hoftesmerter.

Hos menn kan smertene noen ganger stråle ned til testikkelen.

bottom of page