top of page

Bekken, hofte og lysk

young man with leg and groin pain.jpg

Ofte forveksles plagene i bekkenledd, hofte og lysk. Det er viktig med grundig utredning for å finne årsaken til plagene og dermed riktig behandling.

Våre terapeuter har lang erfaring og kort ventetid.

Bekkenleddsmerter
Hote/lyskesmerter
Artrose

Bekkenet består av tre bein: de to hoftekammene og korsbeinet (sacrum) i mellom. Det finnes til sammen tre ledd mellom disse knoklene: De to mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddene, eller iliosakralleddene. Disse kjenner vi igjen som 'smilehullene' på hver side av korsryggen. Det tredje leddet i bekkenringen er symfysen som ligger midt foran. Denne er ofte forbundet med plager under svangerskap.

De typiske plagene i og rundt bekkenet er:

 

 

Bekkenleddsmerter

er den vanligste plagen. Disse kjennes litt ut til siden av korsryggen og kan stråle nedover langs sete og utside lår. Til forskjell vil korsryggsmerter oppleves mer sentralt i nedre rygg. Både kvinner og menn i alle aldre kan få smerter i bekkenleddet. Feilbelastning over lengre tid eller akutte skader som fallulykker kan være noen av årsakene til dette.

 

Smerter i bekkenleddet forverres ofte ved stillestående posisjon over tid, mens det ofte lindrer å gå seg en tur - særlig på mykt underlag.

Hoftesmerter eller lyskesmerter?

Mange tror de har hofteproblemer om de kjenner smerter på siden av bekkenet.  Smerter i dette området vil sannsynlig dreie seg om irritasjon eller overbelastning i festene til setemusklene (tendinitt) eller i slimposene som sørger for at disse glir over knoklene (bursitt). Fallskade topper listen av mulige årsaker til smerte i området sammen med idretter som innebærer mye repeterende belastning (løping, hopping, sykling).

Ved problemer i selve hofteleddet, vil smertene oppleves i lysken, gjerne med strålesmerter nedover framsiden og innsiden av låret. Samtidig er det mange strukturer som passerer dette området, så det må gjøres en grundig undersøkelse for å  avsløre om problemet sitter i ledd, sene, muskel eller annet bløtvev. Videre må man alltid vurdere feilfunksjon i leddene i korsrygg og bekken da disse kan bidra til økt slitasje i hoftene i tillegg til å stråle til området.

 

Hofteartrose skjer ved omfattende slitasje av brusken i hofteleddet. Dermed forsvinner dempingen i leddet. Kroppen reagerer da med å forsterke området med bendannelse (forkalkning). Denne forkalkningen er ikke smertefult i seg selv og kan oppdages ved tilfeldighet på bilder.

Artrose oppstår for det mest hos de over 45 og overvekt er en av de største risikofaktorene. Ved yngre tilfeller ser vi at de ofte tidligere har vært utsatt for fysisk traume eller drevet idrett med hard belastning på hoftene (løping, dans, alpint, mm). 

 

Typiske symptomer:

  • Smerter, stivhet og nedsatt bevegelighet i hofte, sete og lyske.

  • Plagene er ofte verst på morgenen eller i starten og slutten av en aktivitet.

  • Noen opplever også hvilesmerter. 

 

Forskning har vist at trening er den behandlingen som har best effekt for de fleste personer med artrose.

 

Det er vist at trening reduserer smerte, bedrer fysisk funksjon og letter aktiviteter i hverdagen. En fysisk aktiv livsstil har dessuten mange andre positive effekter. 

Overbelastning av hofteleddsbøyer (Iliopsoas): Hofteleddsbøyeren består av 3 sammenflettede muskler og passerer fra ryggraden, gjennom nedre buken og fram til innside lår. Mange av oss er både for svake og for korte i denne muskelgruppen og kan lett få strekk eller overbelastning her. Idretter med mye spark, spurt og vendinger er utsatt for lyskestrekk. Får man først strekk her, kan det ta lang tid å bli kvitt plagene. Derfor er det viktig med god veiledning (og litt tålmodighet) for å komme til mål.

Typiske symptomer:

  • Ofte vondt/tungt å løfte beinet, f.eks inn i bilen

  • Forverres av spark, løp eller å hekte foten

  • Bedre ved hvile

Lyskebrokk er et annet kjent problem i dette området. Dette mistenkes om man kjenner en kul i lysken. Kulen kan bli større når du hoster, bøyer deg, løfter noe eller trykker når du er på toalettet. Når du sitter eller legger deg ned, kan den forsvinne. Du kan også oppleve smerter eller ubehag fra lysken, spesielt når du bøyer deg eller løfter noe. Noen klarer å dytte brokket inn, men det kommer vanligvis ut igjen. Når et brokk ikke kan dyttes inn igjen øker faren for komplikasjoner, og du bør oppsøke lege.

 

Symptomene ved lyskebrokk kan være vanskelige å definere. Smertene kan variere fra svake og diffuse til svært intense. Noen ganger er de avgrensende og lokale andre ganger sammenfaller de med rygg-, bekken- og/eller hoftesmerter. Men hos menn kan smertene noen ganger stråle ned til testikkelen. Men uansett, dersom man opplever smerter i dette området er det viktig å oppsøke hjelp for å avklare underliggende årsak og sette igang tilrettelagte tiltak.

Vår terapeuter har lang erfaring. Vi søker å tilpasse behandlingen og treningsopplegget til dine behov. Målet er å få deg tilbake til hverdagsaktivitetene som er viktige for deg. Våre kiropraktorer har også mulighet til å henvise til bildediagnostikk eller spesialisthelsetjeneste dersom det skulle være behov for det.

Psoas
Lyskebrokk
bottom of page