top of page
  • Forfatterens bildeVivienne Erika Locke

Vondt under foten

Oppdatert: 9. sep. 2022

Du har kanskje merket det over tid, men plutselig, etter en litt lengre tur, så sitter den der. Det gjør vondt rett under og litt foran hælen og det kan kjennes ut som det brenner helt fram under fotbuen. Det er forferdelig å stå opp om morgenen og legge vekt på beina, og selv om det kanskje går seg litt til i løpet av morgenen, så kommer det krypende tilbake utover dagen. Hva er dette her??


Sannsynligvis så er det plantar fascitt du har fått. Kort fortalt gjelder det en slitasje av

hinnen (fascien) som strekker seg fra hælbeinet og fram til tærne. Denne hinnen bærer hele 14% av kroppsvekten når vi står oppreist! Sammen med diverse leddbånd og små muskler, så sørger den for at alle de små knoklene i foten holder seg på plass og at fotbuen ikke siger ned mot bakken. Mye belastning over tid kan føre til mikrotraumer (små rifter) i hinnen under foten, som igjen fører til at den blir tykkere.Plantar fascitt er vanlig hos de som løper en del, men kan også ramme de som må stå på beina mye av dagen, eller gravide mot slutten av svangerskapet. Føttene våre er ikke designet for å måtte stå og gå mye på menneskeskapte, harde og flate underlag. Da må de stå for mye mer av støtdempingen enn de er designet for. Kvinner er mer utsatt enn menn og særlig de over 40. Andre risikofaktorer inkluderer overvekt, bruk av sko med dårlig demping, overpronasjon (flat fot) eller underpronasjon (hulfot), for stram leggmuskulatur og redusert bevegelighet i ankelen. I tillegg har de med kronisk diabetes økt risiko for denne tilstanden grunnet redusert blodtilførsel til området.Smertene merkes som pulserende, brennende eller skytende fra rett foran hælen og utover i foten. Det er verst om morgenen eller etter en periode i ro. Det går seg som regel til med litt aktivitet, men blir verre dersom aktiviteten fortsetter over tid. Man kan ofte merke en gradvis økning av smertene over tid, men det kan også gå relativt ubemerket veldig lenge. Dersom man får en plutselig eller kraftig økning i belastningen så kan tilstanden blusse opp og bli både hovent og betent.


Hvordan vet jeg at det er plantar fascitt jeg har?


Det er flere ulike diagnoser som kan gi smerter under foten, så det er viktig å få kyndig hjelp for å fastlå at det faktisk er plantar fascitt man lider av. Typisk er det to tester som kan gi god indikasjon på diagnosen:

  • Windlass test: Å bøye tærne bakover mot leggen og sette strekk på forfoten vil gi smerter under foten hos en med plantar fascitt.

  • Kne-til-vegg test setter mer strekk på muskulaturen på baksiden av leggen. Dette strekker igjen godt på achillessenen. Siden hinnen under foten er en forlengelse av achillesen, vil det være typisk med stivhet her hos de med plantar fascitt.

Dersom det forsatt skulle være tvil om hva som skjer i foten, vil det være mulig for en

kiropraktor å kunne henvise videre til ultralyd eller MR undersøkelse. Med disse typene bildediagnostikk vil man se etter fortykkelsen av plantar fascien for å kunne fastslå at det faktisk er plantar fasitt man lider av.


Bildet viser foten fra siden slik den ser ut på MR. Øverst i bildet ser du flere adskilte små fotbein. Under dette ser du et 'stripete' parti. Dette er vevet under fotbeina, hvor den mørkegrå stripen er fotbuesenen. Den lange pilen peker mot fortykkelsen av senen.Hvordan blir jeg bra igjen?


Når diagnosen så er satt, så er det flere typer behandling som kan hjelpe. Best resultat får du gjerne av en kombinasjon av manuelle behandlingsteknikker som massasje, tøyning og manipulasjon av fot, ankel og legg. I tillegg er det veldig viktig med øvelser! TUNGE øvelser. Man må også regne med at det kan ta noe tid før man oppnår ønsket resultat. Dette er en sannhet for alle irritasjon og betennelsestilstander i kroppen. Pluss/minus 6 uker er en god pekepinn.


Gode øvelser som du sannsynlig vil få som 'hjemmelekse'

  • Tåhev kan gjøres på to måter:

1. Med sammenrullet håndkle under tærne. Dette setter strekk på hinnen og aktiviserer den bedre når man løfter hælen. Er øvelsen vond, kan man prøve med begge føtter samtidig i starten. Dersom dette også er for vondt, kan man prøve alternativ 2


2. Stående i trappen med tåballen på trinnet og hælen senket ned. Løft opp med begge hælene, fjern den gode foten og senk ned på den vonde til hælen er under trinnflaten. Dette er en eksentrisk måte å trene foten som er både effektiv, men også mindre irriterende.


  • Krølle tærne ved å plukke opp en klut eller håndkle med tærne


Dersom tilstanden skulle, mot formodning ikke bli bedre, så finnes det også mulighet til å behandle det med trykkbølge. Dette er en modalitet som ofte brukes ved senebetennelser, slimposebetennelser og andre typer seneskader.

Trykkbølgene bryter ned arrvev og kalkdannelse og setter i gang en betennelsesprosess. Dette kan oppleves som smertefullt, men det er en meget effektiv måte å stimulere kroppens tilhelingsprosess og tillate at det dannes nye og friske vev med bedre funksjon på skadestedet.


Uansett er det viktig at du tar kontakt med helsepersonell med erfaring innen muskel-skjelettplager slik at du kan få et riktig og tilpasset behandlingsopplegg. En kiropraktor vil i tillegg kunne henvise deg videre til både bildediagnostikk og spesialist dersom det skulle være behov.

Comentarios


bottom of page