top of page
  • Forfatterens bildeSandvika Aktiv

Kroppen gir beskjed


Kroppen er ganske fin. Den kan utføre fantastiske ting på oppdrag fra hjernen. Den vil si i fra når den trenger noe, enten det er vann, mat, søvn/hvile, eller hva som er rett/galt for deg.


MEN, vi er også utstyrt med en viljestyrke, og den kan brukes til å utsette, overse eller bagatellisere disse kroppslige signalene om våre behov. Dette går fint en lang stund, og vi blir ganske gode på det: Jobbe litt lenger, hoppe over måltider, sove mindre og si mye ja, selv om vi egentlig mener nei.


Så begynner korthuset å vakle. Kroppen begynner å gi beskjed. Kanskje starter det med hodepine eller muskulære smerter som blir hyppigere eller sterkere. Men, så har vi fortsatt en jobb å gjøre, en frist å rekke, noen vi ikke vil skuffe, og løsningen blir ofte en Ibux eller Paracet - viljestyrken vinner igjen.


Kroppene våre bruker ulike språk, men for mange handler det først om ting som sniker seg på, som er irriterende, men som kan løses slik viljen vil. Så kommer kanskje søvnproblemene, svimmelhet/susing i hodet, hjertebank eller generell uro i kroppen. Kroppen sier tydeligere ifra nå, skriker høyere. Nå virker kanskje ikke lenger de strategiene som har vært løsningen tidligere, og vi kan bli frustrerte, oppgitte og redde, og vi kan vende oss mot kroppen med frykt og sinne.


I prosessen har kroppen måttet skrike høyere og høyere for at du skal ta vare på den, og du har blitt mer og mer vant til å overhøre den. Så får du beskjed av legen om å ta det med ro... men HVA er å ta det med ro? Turer gir hjertebank, ligge og hvile gir mer uro, søvnen blir en stressfaktor, hodepinen/svimmelheten kommer fortsatt, og frykten for framtiden, om jeg kan bli frisk igjen, kommer i bølger.


Det er her det blir avgjørende å igjen bli bevisst kroppens signaler, særlig de små som kommer først, slik at vi kan redusere de store. Når vi er blitt bevisst på signalene, er det godt å ha både mentale og kroppslige teknikker for å hjelpe kroppen tilbake.

I psykomotorisk fysioterapi jobber vi nettopp med sammenhengen mellom kroppslige signaler og hvordan vi lever, tenker og har det. Behandlingen må derfor inkludere både kropp og hode.


Sammen jobber vi mot å forstå hvorfor du reagerer som du gjør, og hvordan du skal få det bedre.


Time til Psykomotorisk behandling kan bookes på Sandvikaaktiv.no hos Lene Mørk Mollum.36 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page