top of page
  • Forfatterens bildeSandvika Aktiv

Fremgang er ikke bare oppturer!

Oppdatert: 24. feb. 2021



Etter en konsultasjon jeg hadde idag, så kom jeg på et viktig faktum som ofte blir oversett i behandlingsløp. Jeg opplever at mange av mine kunder har en forventing om at de skal bare bli bedre fra den dagen de setter sine ben på mitt (eller kollegaer sitt) kontor.


Dette stemmer sjelden/aldri!


Veien tilbake til god helse eller smertefri hverdag er ikke en rett linje til himmels. Man vil ofte oppleve en eller flere tilbakeslag i løpet av de første par ukene. Hvor mange og hvor alvorlige avhenger av flere faktorer:


1. Hvor lenge du har hatt plagene.

Et lidelsesforløp på noen dager vil ha en helt annen fremgang enn et som har vart i flere måneder eller år. Jo lengre du har slitt med smertene, jo mer har du tilpasset dine bevegelser og gjøremål i hverdagen. Da har man gjerne en mer komplisert vei tilbake. Man må balansere styrkeforhold i kroppen og relære bevegelsesmønstre. Ellers vil problemene returnere raskt.


2. Hvor alvorlig plagene er.

Behandling for en prolaps eller en senebetennelse vil ha et mye lengre forløp en for en kink eller overbelastning. Her er det kroppens egne forsvarssystemer som må dempes og nedreguleres først før man kan begynne å tenke på å rehabiliterere. Når betennelsen har satt seg fast må man også gå noe mer forsiktig fram for å ikke hisse opp situasjonen unødig. i tillegg er det mulig at det er flere typer behandlings- eller diagnosetiltak som må til for å komme til bunns i problemet.



3. Hvor godt trent du var i forkant.

En kropp som er vant til å trene og bevege seg allsidig i tiden før et problem oppstår vil ha mye bedre forutsetninger for sprette kjapt tilbake. Muskelminne, effektivt blodomløp, godt oksygenopptak, god næringsdistribusjon og andre fysiologiske prosesser styrker kroppens evner i gjennoppbyggingsfasen etter en skade. Men man må huske å tilpasse aktiviteten til der kroppen er IDAG og ikke der den var før skaden tiltraff. Ellers kan man lett overbelaste systemet på nytt.


4. Hvor mye tid du bruker på egen helse.

Dersom du ikke har tid eller overskudd til å følge opp råd om endring i egen hverdag, vil du heller ikke merke den framgangen du ønsker. Behandling på klinikk vil alltid være en passiv form for intervensjon. Den hjelper deg til å komme over kneika og få kroppen litt på gli, men vil aldri ha den langvarige effekten dersom du ikke gjør tiltak for å endre hvordan du endte opp med plagene i første omgang. Jo mer du prioriterer egen helse, jo bedre framgang vil du få. Men husk å få kyndig veiledning i hvordan du skal gå fram for best mulig resultat.


5. Hvor godt du sover.

Har smertene gjort at du ikke sover godt? Har du andre faktorer i livet som gjør at søvnkvaliteten er dårligere? Da vil restitusjonen heller ikke være optimal. Det er mens vi sover at kroppen regenererer og bygger seg opp. Dersom det skorter her, vil det ta lengre tid.



6. Ytre og indre stressfaktorer.

Denne er viktig!

Mange er ikke klar over hvilke stressorer de har i hverdagen. Tanken om at ALLE har en stresset jobbhverdag, barn som må hentes og bringes og tusen andre ting å tenke på er ikke en universell sannhet. Din realitet er ikke den samme som naboens! Har du en sjef som gjør jobben din vanskelig? Har du barn som er i en krevende periode? Har du tap eller sykdom i nær familie? Økonomiske problemer? Relasjonsutfordringer hjemme eller på jobben? Dersom du har underliggende eller historiske emosjonelle påkjenninger som du bruker mye energi på, er det mindre igjen for kroppen å bruke på å reparere seg. Disse vil også være store hindre i å komme seg tilbake på fote igjen og må sannsynligvis tas stilling til for å komme helt i mål.


Summa summarum: Det er helt normalt å kjenne at smertene tiltar og avtar i bølger. Den første perioden etter behandlingsstart er man gjerne mere 'var' for smerte og kroppen mindre stabil. Det skjer mye under overflaten som kroppen jobber med og noen ganger kan det toppe seg og slå ut i mer smerte. Disse periodene varer heldigvis kortere og og blir mildere ettersom behandlingsforløpet går. Det tar alltid noe tid å få nullstilt systemet slik at man tåler å kjøre på som vanlig. Men, jo mer av jobben man gjøre selv for å skape endringer i hverdagen, jo raskere vil denne ustabile perioden gå over og man kan komme tilbake til å leve det livet man ønsker.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page