top of page
  • Forfatterens bildeVivienne Erika Locke

Skulder til besvær

Oppdatert: 29. jun. 2022

Skulderen vår er et fantastisk ledd! Den har styrken til flytte på den tunge snøen på vinteren. Samtidig har den bevegeligheten til å snike hånden inn i den vriene kroken for å hente ut nøklene vi mistet. Denne unike sammensetningen av styrke og bevegelighet er det ingen andre ledd i kroppen som besitter, og det er den underliggende anatomien til skulderen som muliggjør denne bragden.


Skulderleddet er en halvkule som er hengslet fast i en grunn skål i skulderbladet. Dette leddet er så en del av skulderbuen som består av kragebeinet (clavicula), overarmsbeinet (humerus) og skulderbladet (scapula). Hele denne herligheten har bare et feste til kroppen gjennom et bittelite ledd mellom kragebeinet og brystbeinet.

(kred: www.nursinglecture.com)


Så her kommer det geniale. Hele skulderleddets unike funksjon er mulig takket være de egentlige heltene i denne historien: musklene.


Det er musklene som stabiliserer leddene (sammen med noen ligamenter vel og merke), og musklene som flytter armen rundt i rommet. Uten våre helter hadde hele skulderbuen hengt ned som en ubrukelig sekk med knokler. I tillegg er de en del av en tettvevd symbiose med nakken: Virvlene i nakken huser nervene som er ansvarlig for alt fra muskelsammentrekninger til blodforsyning, og musklene sørger til gjengjeld for å stabilisere og bevege hele nakken.


Men det er her problemene som oftest også oppstår.


Gjennom vår moderne livsstil, men mye statisk belastning, og lite i form av variert bevegelsesutslag, blir disse heltene våre stive, slappe, slitne og svake. Gjerne i bestemte mønstre. Dermed blir den optimale styrkebalansen mellom dem borte og smerter kan oppstå.


Her er noen av de mest vanlige årsakene til smerter i skulderen:


1) Senebetennelse

Klassisk. Denne typen plage er et resultat av overbelastning. Vi har krevd for mye av den aktuelle senen enn den klarer å levere. Vi snakker ikke da nødvendigvis om store belastninger eller lang tid, men typen belastning er også en del av det.


Ta bicepssenen. Den er ment for å bøye albuen (fleksjon), vri håndflaten

innover (inversjon) og løfte armen fremfor kroppen (også fleksjon). Disse store bevegelsene kan den gjøre, med rimelig tung belastning, ganske mye (alt etter hvor god form man er i). Men når jobben blir statisk som hos frisører, eller når arbeidsvinkelen blir for ekstrem, som å male taket i timevis, blir det for mye. I tillegg må man ta høyde for hverdagsstressorer som høyt arbeidspress på jobben, mange baller i lufta på hjemmefronten og et kaffeinntak av intravenøs kaliber. Disse fører til at grunnspenning i hele systemet blir forhøyet og da skal det ikke mye til for at senen takker for seg.


Smertene merkes gjerne på fremsiden av skulderleddet, særlig ved fleksjon og rotasjonsbevegelser. Det er vanlig med smerter på natten, og er det ordentlig ille kan det bli både varmt og rødt over området.


2) Bursitt

Ellers kalt slimposebetennelse. Slimposene er små væskefylte blærer som ligger rundt ligamentene i nærheten av leddene. Disse fungerer som smøremiddel mellom skjelett, leddbånd og muskulatur. Ved mye gjentatte bevegelser eller stor statisk belastning over tid, kan disse bursittene bli irriterte. Typisk er ved mye overdreven bruk av mus og lange perioder uten pause ved kontorpulten. Dette skaper en ubalanse i styrkeforholdet mellom de bakre og fremre musklene og skulderleddet dras fremover og innover.


Når dette skjer, kan særlig den subacromial bursaen (dem som ligger under leddet mellom kragebein og skulderblad) bli irritert. Dersom den hovner opp for mye, kan den sette press på eller komme i veien for supraspinatus muskelen som ligger på toppen av skulderen (den røde på bildet).

Smertene merkes da mer på utsiden av skulderleddet, særlig når armen føres ut til siden og over hodet (painful arc)


3) Ustabil skulder

Som overskriften antyder, så gjelder dette når støttemuskulaturen og ligamentene som holder skulderen på plass ikke gjør jobben sin. Dette fører til økt bevegelse innad i leddet, noe som sliter på systemet og fører til smerter. Som regel så oppstår denne tilstanden etter en dislokasjon av skulderleddet eller et overbruk leddets ytterste bevegelsesutslag. Særlig unge utøvere innen kasteidrett er belastet med dette. Disse utøverne er har ofte mykere leddkapsler og ikke nok muskulær styrke til å støtte opp enda.


4) Frossen skulder (Kapsulitt)

Noe mindre direkte sammenheng med muskulatur her, men dette er en tilstand der leddkapselen har blitt irritert. Over tid, fører irritasjonen til at fibrene i kapselen blir tykkere og stivere. Det oppleves som svært smertefullt, særlig i visse stillinger. På grunn av endringene som skjer i kapselen fører det også til at bevegeligheten blir betydelig begrenset. I tillegg er det langvarig. Det kan ta fra 1-3år å bli helt bra igjen. Tilstanden rammer kvinner mer enn menn og da særlig de over 40år. Den kan komme uten forvarsel, men ofte ligger det en tidligere skade til grunn der bevegelsen har blitt hemmet over tid.


5) Artrose

Denne typen plage kommer som oftest krypende. Den oppleves som en murrende smerte dypt inni skulderleddet. Artrose skal ikke misforståes med revmatisme som gjerne påvirker leddene på begge sider av kroppen. Det er også sjelden at skulderen rammes i særlig grad av revmatiske plager. Ved artrose er det er veldig ofte en historikk med skade i den aktuelle skulderen, men det kan oppstå dersom man har hatt svært dårlig bevegelsesmønstre og arbeidsstillinger over flere år.


6) Nakkeprolaps

Vi kan ikke nevne smerter i skulderen uten å ta med nakkeprolapsen. Denne diagnosen kan virke skremmende for mange, men det er ikke særlig grunn til det. En fullblåst prolaps i nakken er relativt sjelden og de aller fleste vil gå seg til med riktig behandling og trening. Arbeidsstilling, arbeidsbelastning, røykevaner og stress er risikofaktorer og det har vist seg at man også kan ha et genetisk anlegg for det.


Dersom man skulle være uheldig å få en prolaps diagnose, er det stor variasjon i hvor alvorlig symptomene er, og hvor de befinner seg. Men visse fellesnevnere finnes: Smertene kan lokaliseres både til nakken, men også utover i armen. Distribusjonen av smertene er forskjellig ut fra hvilket nivå i nakken som er påvirket.

(www.legacyneuro.com)


Heldigvis er det hjelp å få dersom du skulle få problemer med skulderen. I min erfaring er det viktig med et godt samarbeid med din behandler og gode rutiner på hjemmetreningen for å kunne oppnå gode resultater.







Comments


bottom of page