top of page
  • Forfatterens bildeSandvika Aktiv

Vondt i ryggen!

Oppdatert: 7. des. 2020

Korsryggplager er den største helseplagen i verden. Mellom 60-90% av befolkningen har sliter med dette en eller annen gang i løpet av livet. Det er også den lidelsen som står for den aller største andelen sykefravær og uførediagnoser i Norge i dag. Samtidig er det Vondt i ryggen!vanskelig å finne en varig løsning på problemet da det som oftest ligger flere faktorer i bunn:


  • Fysisk form vs fysiske krav

  • Stress fra jobb, hjemmetilværelse, dødsfall, økonomi, helse, etc

  • Søvnkvalitet og kvantitet

  • Ernæring

  • Psykiske og emosjonelle utfordringer

  • med mer

De aller fleste av oss har opplevd å ha akutt vondt i ryggen og som oftest vil dette gå raskt over av seg selv. Utfordringen er mange opplever tilbakefall. Dette forårsakes som regel av at man ikke gir seg selv nok tid til restitusjon eller gjør tilstrekkelige grep i hverdagsutfordringene, slik at det ender opp i en vond sirkel.


I noen tilfeller vil akutte tilfeller forverres av prolaps eller isjiassmerter. I slike tilfeller vil det være nødvendig å ta noen flere forholdsregler, MEN fysisk aktivitet (i forhold til kapasitet) vil fortsatt være en nøkkelfaktor til å raskere komme tilbake. Her anbefales det at du tar kontakt med egnet helsepersonell for å få kyndig veiledning i hvordan du raskest mulig skal kunne komme deg tilbake til normalen. 

Bør jeg ta MR? Som regel er det bare ved mistanke om fare for nervekomplikasjoner eller underliggende årsaker som gjør det nødvendig å ta MR. Smerteopplevelsen er dessverre ikke en god nok indikasjon for henvisning. Selv om MR bilder er gull standarden for bildediagnostikk, er den ikke feilfri. Den gir oss bare et innblikk i hvordan tilstanden er nå, men sier ikke noe om når denne tilstanden oppstod. Visste du at rundt 40%  av den symptomfrie befolkningen i 40års alderen har skivebukninger? Derfor er ikke forekomsten av skiveendringer på bilder nok i seg selv til å forklare ryggsmerter hos de aller fleste. 

Når ulykka er ute:



Ta kontakt med kyndig hjelp: Kiropraktor, fysioterapeut, osteopat, manuellterapeut, etc. Medisiner vil kunne hjelpe på symptomene, men til syvende og sist er det god behandling, veiledning og rehabiliterende tiltak som trengs, og jo tidligere jo bedre. Dersom smertene får sitte i kroppen over lengre tid (kun få uker!) vil man legge seg til uvaner i bevegelsesmotorikken som gjør det vanskelig å riste av seg smertene. 

Forebygging:

Det har blitt sagt utallige ganger, men sannheten er udiskutabel: Variert aktivitet er den aller, ALLER beste måten å forebygge smerter i


ryggen. Den generelle aktiviteten som tur, lek med barna, hus- og hagearbeid er grunnpilaren i dette. I tillegg kommer jevnlig styrketrening for å øke kapasiteten i rygg, sete og magemuskulatur, slik at grunnaktiviteten i seg selv ikke blir for krevende. Legger du litt godt kosthold, god søvn og tiltak for å redusere tidspresset på toppen av det, så er du inne på gullrekka.




bottom of page