top of page
  • Forfatterens bildeSandvika Aktiv

Svimmelhet


Svimmelhet er et av de vanligste nevrologiske problemene hos mennesker. Det rapporteres om at opp til 20-30% av befolkningen har opplevd episoder en eller annen gang i livet. Selv om det er flest eldre som sliter med dette, er det flere lidelser som også rammer de yngre. Det kan oppleves at rommet spinner eller at gulvet gynger når det egentlig står stille, såkalt bevegelsesillusjon (#vertigo). Andre ganger er det mer en følelse av ustøhet, besvimelse, og øresus. Andre symptomer som kan sammenfalle med svimmelhet inkluderer: kvalme, feber, hjertebank, hodepine, brystsmerter og pustevansker. Skulle du oppleve noen av disse bør du kontakte lege eller kiropraktor for å få avklart hva som er årsaken. Kvaliteten på episodene gir behandlere god informasjon om hva som er den underliggende årsaken.De vanligste årsakene til svimmelhet er:

* Stress eller uro over tid.

* Bivirkninger av medisiner eller alkoholmisbruk

* Øresykdommer (deriblandt #krystallsyke eller #viruspåbalansenerven, )

* Nevrologiske sykdommer

* Lavt blodtrykk eller #jernmangel

* Dysfunksjon i nakken (#cervikogensvimmelhet)Hvordan oppstår svimmelhet?

Hjernen tolker alle signaler som kommer inn fra kroppen for å danne et bilde av verden der ute. De viktigste signalene som kommer inn er via synet, balanseorganet i indre øret og muskler og ledd i kroppen. Når noen av disse signalene ikke stemmer overens med hverandre, så blir hjernen 'forvirret' og det oppleves som svimmelhet. Et annet eksempel på dette er bilsyke. Om vi leser mens vi kjører bil, så vil øynene se på noe som står stille mens signalene fra ørene og kroppen gir beskjed om vi er i bevegelse. Resultatet da blir gjerne kvalme og oppkast.


Hva kan du gjøre?

Ved gjentatte eller alvorlige episoder med svimmelhet bør du ta kontakt med kiropraktor eller lege. Der vil vi ta en grundig anamnese for å kartlegge alle nyansene i episodene dine. Deretter vil vi gjøre en undersøkelse av kroppen for å avklare om det er noen underliggende problemer der. Stivhet eller annen dysfunksjon i nakken kan både være en årsak i seg selv, eller forsterke andre svimmelhetstilstander. Så vil vi ta noen få spesielle tester for å undersøke om noe av problemet ligger i ørets balanseorgan. Disse testene kan være litt ubehagelig ved at de er ment for å trigge svimmelhetsepisoder, men du må huske på at du er i gode hender.


Når vi har avklart hva som er årsaken til episodene dine vil vi kunne tilrettelegge et tilpas

set behandlingsopplegg. Det er svært sjelden at svimmelheten forårsakes av underliggende sykdom av alvorlig art. Ved å bruke muskelteknikker, manipulasjon, spesialteknikker (#Epleys eller #BBQroll) eller en kombinasjon av alle, vil man vanligvis kunne få has på svimmelheten på kort tid. Vi vil også kunne lære deg teknikker som du kan bruke hjemme ved fremtidige episoder.259 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page